Thursday, September 24, 2009

Lisbon Treaty


Kun nyt täällä Irlannissa asustelen ja katukuvaan on jälleen tänäkin vuonna ilmestynyt Lisbonin sopimusta kannattavien ja sitä vastustavien kylttejä, päätinkin eilen ja tänään vähän opiskella ihan mielenkiinnostani Lisbonin sopimusta...ja hyvä että niin tein, nyt olen taas kourallisen viisaampi! :)

Täällä Dublinissa tulee usein keskusteltua kavereiden/työkavereiden kanssa Lisbonin sopimuksesta ja siitä miten irlantilaiset päätyvät äänestämään. Viime vuonna ennen äänestystä paras kommentti tuli yhden työkaverini suusta, jonka aviomies on irlantilainen ja tämän aviomiehen iäkäs äiti oli sanonut heille; 'äänestän tietenkin EI, koska en halua aborttia lailliseksi', että näin...

Paikalliset sanomalehden ovat täynnä Lisbonin Sopimusta koskevia artikkeleita, sekä lukijoiden kommentteja. Seuraava on lainaus tämänpäiväisestä Metrosta: 'Ireland is loosing its voting power if the Treaty is ratified'. On hyvin mielenkiintoista lukea sanomalehtiä tällä hetkellä, koska lukijoiden kommenttien kohdalla on käynnissä eräänlainen väittely ja molemmat puolet tuovat esille vain omat kantansa. Epäilenkin kuinka moni noista kirjoittajista on lukenut sopimuksen kokonaisuudessaan, saati sopimuksen factoja Euroopan Unionin sivuilta?!?!


Tällä hetkellä Euroopan Unionissa on 27 jäsenmaata ja päätöksiä tehdään sopimuksella, joka on yhteisymmärryksessä luotu sen aikaisten 15 jäsenmaan kesken, tietääköhän monikaan Irlantilainen, että on hyvin paljon vaikeampaa pitää järjestystä luokkahuoneessa, jossa on 27 oppilasta, kuin luokassa, jossa on 15 oppilasta? Mutta näin tämä on, jokaisella on äänioikeus ja oikein toivon, että jokainen sitä täällä tulisi käyttämään.
Innolla odotan tämän vuoden äänestystä , joka ottaa paikkansa toinen Lokakuuta 09 eli ensi viikon perjantaina. Mietityttää onko hurja lama täällä Irlannissa saanut kansalaisten mielipiteet muuttamaan?!?!


No comments:

Post a Comment